Historie

Koninginnezang is in 2006 ontstaan door een vaste groep vrienden van de lutherse muziek-dagen/weekenden/Werkweken, die voor de grap zelf een (gezins-)muziekweekend begonnen in 2007. Zij deden dit, omdat door alle kinderen, die inmiddels geboren waren, deelname aan de Lutherse Werkweek voor Kerkmuziek niet meer mogelijk was. Het concert viel dat jaar op 30 april Koninginnedag, waardoor de naam “Koninginnezang” snel gemaakt was. Het jaar daarop werd besloten om nog een keer bij elkaar te komen, maar dan professioneler en met vaste oppassers. En zo groeide KoZa inclusief dirigenten en kinderleiding uit tot meer dan 86 deelnemers in 2023!

In de loop der tijd komen er naast het volwassenkoor ook meerdere kinderkoren bij en worden er elk jaar meer instrumenten meegenomen en gebruikt. Volwassen en kinderen hebben deze dagen hun eigen programma, maar het eten is altijd gezamenlijk. De volwassenen repeteren 6x per dag en de kinderen minder. De kinderen zijn dus opgesplitst in een jongste groep en oudere groepen, zodat iedereen op z’n eigen niveau kan musiceren. Tijdens deze dagen is er ook veel tijd ingeroosterd voor gezamenlijke activiteiten.

Sinds 2014 is KoZa ondergebracht in de Stichting Koninginnezang. Het doel is kleine en grote mensen kennis te laten maken met (lutherse) (kerk-)muziek en het plezier van samen muziek maken te laten ervaren. Primair doet de Stichting dit door het organiseren van vier dagen KoZa per jaar.
Het organiseren gebeurt door vrijwilligers. De deelnemerskosten voor KoZa zijn bewust laag om zoveel mogelijk kleine en grote mensen deel te laten nemen. Dit vraagt om een beheersbaar kostenplaatje waarbij subsidieverstrekkers noodzakelijk zijn.

Koninginnezang van jaar tot jaar:

2007 Koninginnezang 1,
Van vrijdag 27 april tot en met Koninginnemaandag 30 april 2007 werd de eerste Koninginnezang georganiseerd in het Zilveren Schor in Arnemuiden (Zeeland). Het Zilveren Schor ligt aan het Veerse Meer en heeft een eigen haventje waar we dankbaar gebruik van maakte. Er werd medewerking verleend aan de Eredienst in de Nicolauskerk te Wolphaarsdijk en het Slotconcert vond plaats in de Gasthuiskerk te Middelburg.

2008 Koninginnezang 2,
Van zaterdag 26 t/m dinsdag 29 april 2008 zijn we samen in De Buitenjan te Veldhoven (Brabant). Op zondag verlenen wij onze medewerking aan de dienst in de Agnus Dei kerk te Waalre. Het slotconcert vindt plaats in Zetten in de PKN-kerk De Rank.

2009 Koninginnezang 3,
Ook in 2009 verblijven wij in de Buitenjan in Veldhoven. Van 25 t/m 28 april. Op zondag verlenen wij onze medewerking aan de dienst in de Agnus Dei kerk te Waalre, waar we ook ons slotconcert hebben.

2010 Koninginnezang 4,
In 2010 zitten we voor de eerste keer in Oldebroek (Gelderland) in het Utrechts Buitencentrum. We verblijven daar van donderdag 6 t/m moederdag 9 mei 2010 en werken mee aan een doopdienst in de Evangelisch lutherse gemeente Zwolle waar we daarna een koffieconcert geven.

2011 Koninginnezang 5: “Vieren en vijven”
In 2011 verblijven we van 5 t/m 8 mei met z’n allen in het Zwaluwnest in Ter Aar (Zuid-Holland). Thema van dit jaar is “Vieren en vijven”, vanwege Bevrijdingsdag en ons eerste lustrum. We zingen in de Eredienst in de lutherse kerk te Woerden, waar we afsluiten met een koffieconcert.

2012 Koninginnezang 6: “Muziek brengt kleur”
In 2012 zitten we voor de tweede keer in Oldebroek (Gelderland) in het Utrechts Buitencentrum. We verblijven daar van donderdag 3 t/m zondag 6 mei 2012 en werken mee aan de eredienst in de Evangelisch lutherse gemeente Zwolle met afsluitend het koffieconcert.

2013 Koninginnezang 7: “Zeven Maal”
Van donderdag 2 mei tot zondag 5 mei verblijven we in Het Woldhuis te Apeldoorn. Zondag werken we mee aan de Eredienst in de Evangelisch-Lutherse Kerk te Apeldoorn met daarna een koffieconcert. We zingen dit jaar muziek binnen het thema ‘Zeven Maal: we komen voor de zevende maal bij elkaar. Zeven is het getal van de volheid en bij Maal zingen we prachtige Avondmaalsmuziek.

2014 Koninginnezang 8: “Met muziek gedenken – Gedachtenis”
Van donderdag 1 t/m zondag 4 mei zitten we weer in Oldebroek en werken mee aan de eredienst in de Evangelisch lutherse gemeente Zwolle met afsluitend het koffieconcert.

Het is de 8e editie: De acht komt terug in het woord gedachtenis, maar belangrijker is nog dat we afsluiten op 4 mei, de dag waarop heel Nederland gedenkt.

2015 Koninginnezang 9: “GeNEGENheid”
Van donderdag 7 t/m moederdag 10 mei zitten we voor de vierde keer in Oldebroek en werken mee aan de eredienst van de Evangelisch lutherse gemeente Zwolle met afsluitend het koffieconcert. Vanwege de groepsgrootte en de grote belangstelling wordt de dienst en het concertje gehouden in de Grote kerk van Zwolle.

2016 KoZa 10: “10 jaar!”
Van donderdag 5 t/m moederdag 8 mei zitten we voor de vijfde keer in het Buitencentrum in Oldebroek en vieren we ons 2e lustrum. We zingen o.a. het “Halleluja” van Händel, dat zaterdags ook als flashmob gezongen wordt in de drukbezochte boekhandel Waanders in de Broeren in Zwolle. Op zondag werken we mee aan de eredienst van de Evangelisch lutherse gemeente Zwolle in de Grote kerk van Zwolle met afsluitend het koffieconcert.

Omdat KoZa niet meer weg te denken is en inmiddels een begrip is geworden in Nederland, is KoZa begin 2016 een officiële stichting geworden. De stichting heeft als doel: “het creëren van een plek waar volwassenen (met of zonder kinderen) kunnen zingen en musiceren en waar kinderen kunnen kennismaken met (lutherse)(kerk)muziek, en het verrichten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.” Door deze zangdagen te organiseren maken jong en ouder kennis met wereldse muziek en het plezier wat je met elkaar daaraan kunt beleven!

2017 KoZa 11: “Zingen rondom Luther”
Dit jaar verblijven wij voor in De Hoof in Someren (Brabant) van donderdag 27 t/m zondag 30 april. Op zondag verlenen wij onze medewerking aan een Lutherse dienst in de Agnus Dei kerk te Waalre, waar we ook ons slotconcert hebben. 2017 is het Lutherjaar (Op 31 oktober 2017 was het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde.) Omdat onze “roots” in de Lutherse kerk liggen, hebben wij dit jaar dus veel Lutherse muziek.

2018 KoZa 12: “Koninklijk”
In 2018 verblijven we van 3 t/m 6 mei voor de tweede keer in het Zwaluwnest in Ter Aar (Zuid-Holland), maar nu in een compleet nieuwe accommodatie: De Boerenzwaluw.

Er wordt een Koninklijk bal gehouden; Er zijn Tv-opnames voor het programma “Met Hart en Ziel” van de KRO-NCRV en zondags zingen we mee in de Eredienst van de Lutherse kerk van de ‘Hofstad’ (Den Haag), waar we ook ons koffieconcert geven. Voor meer foto’s: zie onze fotopagina.

2018 KoZa Jubileum 12,5 jaar! 
Op zaterdag 18 oktober 2018 vieren we ons Jubileum in Nederhorst den Berg in de Willibrordkerk.

2019 KoZa 13: “De 4 elementen”
In 2019 verblijven we van 2 t/m 5 mei met elkaar in De Eiken Stek in Wekerom. Het thema is: De 4 elementen en het koffieconcert vindt plaats in de Lutherse kerk van Ede.

2020 én 2021 geen KoZa door alle maatregelen tegen het coronavirus…
Wel zijn er online meerdere Zoommeetings.

2022 KoZa 14: “Vertel!!”
In 2020 kunnen we gelukkig weer bij elkaar komen! Met 77 deelnemers, waarvan meer dan 30 kinderen, verblijven we van 5 t/m 8 mei weer in het Zwaluwnest in Ter Aar.  Zondag zingen we in de lutherse kerk van Woerden.

2023 KoZa 15: “Natuurlijk, KoZa!”
In 2023 verblijven we in de Haverkamp in Hengelo (Dorpje in Gelderland) van 4 t/m 7 mei. Zaterdag zingen we ‘onverwachts’ in de bibliotheek van Zutphen het “Hallelujah” van Händel. Zondag werken we mee aan de eredienst in de Walburgiskerk in Zutphen en we sluiten af met een concert. Het volwassenkoor staat onder leiding van Jeroen de Haan en Sander van den Houten en de kinderen studeren in leeftijdsgroepen onder leiding van hun eigen dirigenten Mark Tempelaars, Gertine Hoefnagel en Emma Karels.

2024 KoZa 16 staat gepland in Ter Aar

2025 KoZa 17 staat gepland in Hengelo