KoZa2019

Koninginnezang 2019: ‘Spelen met de elementen’

Het was een drukte van belang in de Lutherse kerk van Ede op zondag 5 mei bevrijdingsdag. 85 deelnemers van de Koninginnezang (KoZa) werkten daar mee aan de lutherse eredienst en vanuit het hele land kwamen mensen daar naar luisteren. Na de koffie en een broodje gaf KoZa een concert van zo’n anderhalf uur.

De 13e editie van KoZa had als thema ‘Spelen met de elementen’ (water, aarde, vuur en lucht) en dat kwam niet alleen terug in de muziek, maar tijdens de dagen ook in o.a. het eten en de workshops. De deelnemers hadden alle muziek in 3 dagen ingestudeerd en verbleven in een nieuwe groepsaccommodatie in Wekerom. De volwassenen zongen dit jaar onder leiding van Marcella van der Heijde en Jeroen de Haan. Jeroen is er van het begin in 2007 al bij en is één van de mede-oprichters van KoZa. De kinderkoren werden begeleid door Kike de Jong (tieners) en Mark Tempelaars (jongsten).

Een aantal deelnemers zong 40 jaar geleden ook al in de lutherse kerk van Ede, maar toen als kind tijdens de lutherse Jeugdmuziekdagen o.l.v. o.a. Dick Troost. Dick is inmiddels al meer dan 50 jaar organist en bespeelde in Ede ‘zijn’ orgel tijdens de dienst.

Het concert bestond uit 7 blokken van elk 2, 3 of meer liederen en tussendoor was er geregeld een instrumentaal intermezzo door enkele deelnemers. De liederen waren ook dit jaar weer zéér afwisselend. In het eerste blok zongen volwassenen en kinderen samen meerdere canons, waaronder: ‘Amaibu’, ‘Hoor je ’t zingen van het vuur’ en ‘Storm op zee’. Daarna wisselden volwassenen, tieners en jongsten elkaar per blok af met muziek van o.a. Orlando di Lasso, Hassler, Distler en Brahms. Er waren ook liederen in het Spaans, Fins, Italiaans, Duits, Engels en Surinaams en dat wisselde steeds van klassiek tot gospel en van serieus tot heel vrolijk…

Chris Eekel.